Kişisel Çocuk Gelişimi Kitapları


Kişilik gelişiminin ilk evresi çocukluk döneminde başlar. Çocuğun çevreye karşı ilgisi 6 aylıktan itibaren yoğunlaştıkça ilgi alanları belirir. İşte bu evrede çocuklar kitaplarla tanıştırıldığında, hayatındaki okuma biçiminin de kapısı aralanmış olur. 6 aylık bebek kitabın sayfalarını tutmaya çalışır, hatta ağzına götürür, ara ara da canlı, renkli resimlere  ilgiyle bakar ve oynamak ister. 2 yaş itibari ile ise o resimleri merak etme dürtüsü uyanır. 

Çocuk kitapları, çocuğun keşfetme arzusunu ortaya çıkarır ve bundan haz duyması da önemli bir gerçekliktir. Çocuk kitaplarındaki resimlere bakarak karakterler tanımaya, hikayelerini öğrenmeye çalışır ve anne babasından kitabı okumasını ister. Hayvanlar, doğa, çiçekler, çocuklar kendini özdeşleştirdiği kahramanlardır artık. Kahramanlar  sayesinde empati yeteneği gelişir. Çocuk kitabındaki hayvan karakterleri doğaya ve hayvanlara olan dıyarlılığının artmasına neden oluşturur. 

Çocuk kitabı ile büyümeye başlayan çocuk kendisine hikayeleri anlatan anne babanın etkisiyle okumayı sever. Hikayenin devamını merak etmesi, kendi yarattığı kurgularla hikayeyi tamamlaması, tahmin yeteneğini geliştirir. Anne babanın çocuk kitabı alırken kaliteli baskı tekniğine, görsel anlatımın güçlü olmasına ve içeriğinin çocuğa olumlu katkı yapmasına dikkat ederek seçici davranması gerekir. 

Çocuk kitapları çocuğun görsel analiz zekasını geliştirir, kitaptaki fantastik ögeler ile hayal dünyası zenginleşir;  ilerleyen yaşta hikayeleri kendisi okumak ister. Okuma alışkanlığı edinmesine yardımcı olan çocuk kitapları, erken yaşta eline verilmeli, içerikleri hakkında konuşulmalı, hikayeyi çocuğun kendisi tamamlaması için fırsat verilmelidir. Görsel anlatımla bilgi aktarımı sağlayan çocuk kitapları, çocuğun okuma yazma öğrendikten sonra bilinçli bir okur yazar olmasında güçlü bir araç olacaktır. Resimli çocuk kitapları, zamanla yazılı baskılara dönüştükçe didaktik yaşamın kazandırdıkları değil, daha özgür bakış açısıyla hareket etme yeteneği kazanır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En İyi Kitaplar

Cocuk Kitaplari

Cocuk Okuma Aliskanligi