Çocukların Kitaplara Alışması


                                                    
Bebeğin onbir aylıktan sonra kitapla tanışma süreci başlar. Masal kitaplarının çizgileri, renkleri ilgisini çeker. Kitabın sayfalarına dokunması, çizgi karakterlerin kimler olduğunu sorgulaması, hikayesini merak etmesi çocukta bilişsel, zihinsel algısının gelişimine neden olur. 2, 3 yaşından itibaren çocuk kitaplarındaki kahramanlar hayal dünyasını zenginleştirir. Kahramanların sergiledikleri doğru davranışlar onlar için birer örnek oluşturur. Hikayenin devamı merak duygusunu geliştirir, hikayeyi kendisi tamamlamaya çalıştıkça da küçük yaştan itibaren okuma yazmaya yeteneği oluşmaya başlar. Çocuk kitaplarındaki hayvan kahramanlar doğada geçen hikayeler çocuğun hayvan ve doğa sevgisini geliştiren örneklerdir. 

Çocuk kitabındaki kahraman artık kendi kahramınıdır. Kendini onunla özdeşleştirerek davranış biçimleri oluşturur. Kitaptaki kahramanın hikayenin devamında neler yapacağı onun hayal dünyasını kaplar ve bu onun için en heyecanlı evredir. Harfleri öğrenmeye başladıktan sonra o resimlerine baktığı kitabı okumak için can atar. Çocuk , kitaplar ile neden sonuç ilişkisini kurmayı öğrenir, problem çözme yeteneği kazanır. Çocuk kitaplarının yazar, çizeri çocukların gelişimine katkıda bulunarak psikolojilerinin olumsuz etkilenmesine yol açmayacak çalışmalar sergilemek zorundadırlar. Ailelerin de çocuk kitaplarını seçerken dikkatli ve titiz davranmaları unutulmamalıdır. 

Çocuk iyi beslenme, bakım, ailenin önemi içeren çocuk kitapları ile özdeşleşen doğru duygu ve düşünce kaynağını geliştirir. Şiddete eğilim küçük yaşlardan itibaren başlar. Çocuk kitaplarının gelişigüzel basılması, şiddet içeren ögeler taşıması ileride çocuğun psikolojik sorunlarına yol açtığı gibi suça eğiliminin de artması da kaçınılmaz bir gerçektir. Özellikle ilkokulla başlayan okuma serüveninde çocuklara çocuk kitaplarını sevdirmek, okumaya özendirmek, öğretmenler eşliğinde geliştirilecek davranış şekilleridir. Temel öğrenme aracı olan kitaplar toplumda bilinçli ve sorgulayan bireyler yetişmesini sağlar. Çocuk kitaplarıyla başlayan okuma alışkanlığı toplumun gelecekte okuyan, kültürlü nesiller inşa edilmesine olanak tanıyacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En İyi Kitaplar

Cocuk Kitaplari

Cocuk Okuma Aliskanligi